Nedenfor kan du lese om sakene som ble behandlet på fagkomiteens møte i Stavanger 1.-2. juni 2015.
Gjennomgang av høringsuttalelser til KRS nr. 2 Anskaffelseskost og opptakskost for balanseposter
Det hadde kommet inn 7 høringsuttalelser til revidert KRS nr. 2. Flere av høringsinstansene hadde kommentarer til forholdet mellom KRS nr. 2 og KRS nr. 4 om skillet mellom drifts- og investeringsregnskapet. Det kan være behov for å klargjøre forholdet mellom disse standardene. Et annet av hovedspørsmålene i høringen gikk på aktivering av renter. Skal det fortsatt være åpning for aktivering av renter, og i tilfelle skal det være en valgadgang som i dag eller obligatorisk. Høringsinstansene var delt i spørsmålet.
I tilknytning til saken ble det også drøftet et spørsmål om aktivering av borettslagsleiligheter. Skal man aktivere netto, dvs. den direkte kjøpesummen, eller skal man ta det brutto, dvs. at andel fellesgjeld tas inn som gjeld i kommuneregnskapet? Fagkomiteen kom til at det bør føres netto i kommunen, men at det kan være aktuelt med opplysninger i noter.
Det legges opp til at revidert standard kan fastsettes i september.
Mottatte høringsuttalelser er tilgjengelige her.
Nærstående parter
Fagkomiteen arbeidet videre med notat om nærstående parter. Kommuner og fylkeskommuner er underlagt regler om bl.a. habilitet og offentlige anskaffelser. Videre gjelder offentleglova. Disse reglene skal bl.a. nettopp motvirke problemstillinger som oppstår i tilknytning til nærstående parter. Et notat fra GKRS må nødvendigvis ta utgangspunkt i at disse bestemmelsene er fulgt. Dette tilsier bl.a. at et notat om nærstående parter ikke blir for normgivende og at det ikke bør stilles nye notekrav.
Selv om det ikke kan utelukkes at utenforstående kan stille spørsmål ved transaksjoner mellom kommunen og nærstående, selv om habilitetsregler mv. er fulgt, er fagkomiteens vurdering at det er vanskelig å se hvilke problemer et slikt notat egentlig vil løse. Fagkomiteen kom derfor til at arbeidet med nærstående parter bør avsluttes. Styret har sluttet seg til denne vurderingen.
Kommuners engasjement i selskaper
Fagkomiteen jobbet videre med standard om kommuners engasjement i selskaper mv. Foruten interkommunale selskaper, aksjeselskaper og stiftelser, konkluderte fagkomiteen med at også samvirkeforetak bør være omfattet av standarden.
Gjennomgang av KRS nr. 4 (F) Avgrensningen mellom driftsregnskapet og investeringsregnskapet
Fagkomiteen drøftet noen av problemstillingene knyttet til KRS nr. 4 (F).
Det var spesielt spørsmålet om det bør åpnes for større grad av dekomponering av anleggsmidler i kommuneregnskapet som ble vurdert. GKRS’ vurdering er at en slik endring vil kreve endringer i regnskapsforskriften. Fagkomiteen vil jobbe videre med spørsmålet om en slik utvikling skal anbefales.
Et annet sentralt spørsmål er punktet om tilskudd til andres investeringer. Utgangspunktet om at dette er driftsutgifter står fast, men sett i lys av at departementet i et par tilfeller har åpnet for lånefinansiering av kommunale bidrag til rassikring, bør det vurderes å innarbeide noe om det i standarden.
Vurdering av status på foreløpige standarder
Flere av de foreløpige kommunale regnskapsstandardene har fungert i flere år. Det er derfor grunnlag for å vurdere om disse skal gjøres om til endelige. Fagkomiteen vurderte hvilke standarder som er aktuelle å gjøre om til endelige, og kom fram til at følgende foreløpige standarder vurderes gjort om til endelige i løpet av året:
• KRS nr. 3 (F) Lån – Opptak, avdrag og refinansiering
• KRS nr. 9 (F) Nedskrivning av anleggsmidler
I tillegg har foreningen startet opp en gjennomgang av KRS nr. 4 (F) Avgrensningen mellom driftsregnskapet og investeringsregnskapet.
Det var også enighet om at det bør fastsettes en prosedyre for omgjøring av foreløpige standarder til endelige. Prosedyren, som ble fastsatt av styret i juni, innebærer bl.a. at det kunngjøres hvilke standarder som er aktuelle for omgjøring, slik at kommuner, fylkeskommuner og andre interessenter kan gi innspill til standardene.
En eventuell omgjøring vil bli foretatt i løpet av året.